Product

Zonwering voor monumentale panden

Bij het plaatsen van zonwering op historische gebouwen – en dan vooral vooral op rijksmonumenten – komen veel regels en richtlijnen kijken. Voor veel historische gebouwen is binnenzonwering dan ook de meest geschikte optie, omdat deze de minste impact heeft op de buitenkant van het gebouw. Wil je meer weten over zonwering op een monumentaal pand? Lees dan snel verder, want je ontdekt alles in dit blog.

Door: beheerder
Sunwise Zonwering op lichtstraat

Wat maakt een pand monumentaal?

Een monumentaal pand is een gebouw met een bijzondere historische, culturele, of architectonische waarde. Zo’n gebouw wordt vaak als erfgoed beschouwd vanwege de ouderdom, het ontwerp, de historische betekenis of de culturele relevantie. Monumentale panden kunnen verschillend van vormen en functie zijn. Denk aan kerken, kastelen, herenhuizen, molens of andere bijzondere panden (inclusief woningen). Ze worden vaak beschermd om ervoor te zorgen dat ze voor toekomstige generaties behouden blijven. Daarom mag je aan monumentale panden weinig tot geen aanpassingen maken.

 

Wat zijn de regels voor zonwering op monumentale panden?

Maak je een aanpassing aan een monumentaal of historisch pand, dan heb je een omgevingsvergunning nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval als je elektrische zonwering wilt plaatsen. Maar voor normaal onderhoud waarbij de detaillering, de profilering, de vormgeving, het materiaalsoort en de kleur van je pand (kortom: het aanzicht) niet veranderen, heb je geen toestemming nodig. Zonwering plaatsen aan de binnenkant van je monumentale woning of pand is dus geen probleem.

In de gids cultuurhistorie 25 van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed lees je meer over zonwering voor historische panden:

Download ‘Moderne zonwering voor historische gebouwen’ PDF

 

Waarom zonwering van Sunwise?

Zonwering met zuignappen van Sunwise bieden uitkomst. Deze vorm van zonwering tast je pand niet aan en kan daarom zonder toestemming van de gemeente of overheid worden geplaatst. Andere voordelen van onze zonneschermen zijn:

  • Houden je pand 2 °C tot 8 °C koeler;
  • Zijn makkelijk en snel gemonteerd, zonder permanente veranderingen;
  • Mogen altijd zonder toestemming worden geplaatst;
  • Zijn goedkoop (vanaf € 20,-);
  • Zijn gemaakt van gecertificeerd materiaal;
  • Zijn duurzaam;
  • Kunnen meerdere keren worden bevestigd en losgehaald.

 

 

Alles weten over screens met zuignappen

 

Ideale zonwering voor Monumentale Panden

Voor monumentale panden is zonwering aan de binnenkant van het raam verreweg de beste keuze. Niet alleen omdat deze zonwering zonder te boren en zonder vergunning geplaatst mag worden, maar ook omdat de schermen relatief goedkoop zijn. Onze binnenzonwering is eenvoudig en snel aan te brengen met zuignappen en kan ook weer worden losgehaald wanneer dat nodig is.

In vochtige ruimtes (denk hierbij aan keukens en badkamers) kan de verkeerde zonwering na verloop van tijd schade creëren. Dit risico is bij zonwering met zuignappen zeer klein, waardoor je monumentale pand in goede staat blijft.

 

Kies voor de zonwering van Sunwise

Onze zonwering is uitermate geschikt voor monumentale panden. De schermen brengen geen permanente veranderingen aan je woning aan, mogen zonder vergunning worden geplaatst en kunnen eenvoudig weer worden verwijderd.

Heb je meer vragen over zonwering voor monumentale panden? Neem dan contact met ons op.

 

Bestel nu je zonwering